Ako nakupovať bezpečne online

Online nakupovanie by ste mali uskutočňovať výhradne prostredníctvom zabezpečeného internetového pripojenia. Pri používaní verejnej wifi siete sa vyhnite akýmkoľvek finančným transakciám. Pokiaľ je to naozaj nevyhnutné, zvoľte vaše mobilné dáta alebo si zabezpečte VPN.

Adresa webovej stránky by sa mala začínať na „https: //“. V tomto prípade znamená bezpečné. Pomôcť vám môže aj informácia o platnosti certifikátu. Ak kliknete na symbol zámku alebo naľavo od panela s adresou, mali by ste vidieť informácie o certifikáte stránky.

Existujú milióny webových stránok, na ktorých môžete nakupovať. Väčšina z nich je úplne legitímna, ale pre odhalenie tých podvodných je potrebná vaša všímavosť. Určite si vždy overte údaje o prevádzkovateľovi e-shopu. Podľa platnej legislatívy je prevádzkovateľ online obchodu povinný zverejňovať na svojich internetových stránkach svoje údaje. Skontrolujte si nasledovné informácie, ako:

  • názov firmy, sídlo či fakturačné informácie,

  • IČO, DIČ,

  • podmienky nákupu, podmienky a spôsob reklamácie,

  • kontaktné informácie.

Na Slovensku je možné vrátiť tovar kúpený online bez udania dôvodu do 14 dní od doručenia. Pozorne si prečítajte všeobecné obchodné podmienky a reklamačné podmienky. Ak e-shop nemá žiaden oficiálny postup na vrátenie tovaru či reklamáciu, nákupu sa vyhnite.

Pri online nakupovaní poskytujete predajcom viac informácií, ako je to pri nákupe v kamennej predajni. Na to, aby ste si tovar mohli kúpiť a zaplatiť, je logické, že od vás bude požadované vyplniť údaje ako:

  • dodacia adresa na doručenie zásielky,
  • e-mailová adresa na zaslanie e-faktúry či sledovanie stavu zásielky,
  • telefónne číslo pre potrebu kontaktovania prepravnou spoločnosťou pri doručovaní tovaru,
  • platobné informácie, pokiaľ ste sa rozhodli za tovar zaplatiť hneď.

Ak od vás obchodník vyžaduje ďalšie informácie, ako informácie o svojom bankovom účte, číslo OP alebo číslo vodičského preukazu či heslá, okamžite obchod opustite.

Ako sa nenechať oklamať?

Akýkoľvek e-shop, ktorý sľubuje príliš veľa za príliš nízku cenu, je podozrivý a s najväčšou pravdepodobnosťou falošný.

Späť do obchodu